Brazylia – tygiel smaków i aromatów

Kuchnia brazylijska to niesamowity tygiel smaków, aromatów, barw na którego rozwój i obecny kształt miały wpływ afrykańskie, indiańskie i europejskie (głównie portugalskie, włoskie, niemieckie) tradycje kulinarne.

Ze względu na ukształtowanie terenu i warunki tam panujące, a także na ludność jaka zamieszkuje te miejsca, kuchnię w tym kraju można podzielić na pięć zupełnie odmiennych kulinarnie regionów kulinarnych, z własnymi tradycjami oraz charakterystycznymi smakami i aromatami.

Jednym z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych kulinarnie obszarów Brazylii jest region południowego wschodu tego kraju, ze względu na dwa bardzo duże miasta, które się tam znajdują i które każdego roku przyciągają setki emigrantów, turystów oraz fanów dobrej zabawy a mowa tu oczywiście o Sao Paulo oraz słynącym z niesamowitych karnawałów Rio de Janeiro.

Tradycyjne produkty i typowo regionalne dania ewoluują tu pod wpływem obcokrajowców i na porządku dziennym są przystosowane i zmienione na brazylijski sposób sushi, pizza czy potrawy z hiszpańskim chorizo.

Czego jednak warto tam koniecznie spróbować?

Z pewnością  Feijoada  – bardzo popularnego dania w postaci aromatycznego, lekko pikantnego gulaszu, głównie na bazie fasoli z niewielkim dodatkiem suszonego mięsa, czosnku i przypraw. Danie to pierwotnie w bardzo prostej, podstawowej wersji było pożywieniem niewolników, obecnie na stałe wpisało się w klimat brazylijskiej kuchni zyskując wiele nowych, bogatszych dodatków. Podaje się je w metalowych kociołkach razem z charakterystycznym dla tego regionu  farofa – rodzajem „kaszki” przygotowywanej z mąki z manioku (to z kolei indiańskie wpływy na kulinaria tego regionu).

Koniecznie trzeba tez spróbować bardzo popularnej tutaj aqua de coco (wody kokosowej) czyli soku z zielonego, niedojrzałego kokosa, pitego słomką wprost z naciętego orzecha – świetnie gasi pragnienie, szczególnie w wersji lekko zmrożonej.

I oczywiście jak przystało na klimat szalonych brazylijskich miast, napoje z procentami – szczególnie popularna Caipirinha – drink na bazie świeżego soku z limonek i brazylijskiego alkoholu o nazwie Cachaça, który produkuje się z fermentowanego soku z trzciny cukrowej.

 

O autorze Dorota Wdowińska-Rozbicka:
Autorka bloga Dorota Smakuje. Stale rozwijający się fotograf samouk, kulinarka z zamiłowania, pasjonatka literatury. Studiowała na wydziale prawa UW, ale to właśnie z branżą kulinarno-fotograficzną postanowiła związać się zawodowo. Prowadzi bloga już 6 rok, pisze o jedzeniu i ilustruje swoimi zdjęciami prase, strony internetowe firm branży spożywczej oraz menu restauracji. W kuchni lubi łączyć niecodzienne smaki ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę. Czynnie wspiera kampanie społeczne promujące polską żywność m.in. kasze, zboża, ryby.
Zobacz inne wpisy tego blogera