Chłodnik ogórkowy z zielonym groszkiem

Nic tak nie smakuje w upalny dzień jak tradycyjna zupa na zimno, czyli chłodnik. Chłodnik skutecznie ochłodzi, doda energii i orzeźwi. Najczęściej na naszych stołach pojawia się wraz z rozpoczynającym się sezonem na świeże warzywa i owoce. To właśnie one stanowią o wyjątkowym smaku chłodnika. Żaden chłodnik nie powstanie też bez dobrej bazy mlecznej, np. w postaci jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka. Ta lekka, a zarazem sycąca zupa ma duże grono amatorów. Wielu z nas zalicza ją do wyjątkowych smaków z dzieciństwa.

Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na bardzo orzeźwiający chłodnik z ogórkiem i zielonym groszkiem.

 

Składniki:

1 puszka zielonego groszku Bonduelle
2 ogórki
2 ząbki czosnku
Duży kefiru
Koperek
Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy końce i ścieramy na tarce na dużych oczkach (razem ze skórką). Czosnek drobno posiekać, dodać do ogórka i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek, a następnie całość wymieszać z kefirem. Wstawiamy do lodówki, na minimum godzinę, tak by chłodnik był bardzo zimny.

2 3

 

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera