Ciasto marchewkowe

Składniki :
puszka marchewek Bonduelle
2 jaja
200 g brązowego cukru
150 ml oleju roślinnego
50 g posiekanych orzechów włoskich
75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
200 g mąki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
opakowanie serka mascarpone
łyżka kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru pudru

Przepis:
Ubijamy jajka do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta, dolewamy olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę startą na tarce, orzechy i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól,wszystkie pozostałe przyprawy i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Na ostudzone ciasto wylewały gęsty krem i posypujemy prażonymi orzechami.

IMG_8378 IMG_8386

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera
  • Beata Bommersbach

    Wygląda bardzo apetycznie :)