Fasolka po bretońsku

Ryba po grecku i fasolka po bretońsku to dania, które nawiązują swą nazwą do krain geograficznych. Tak jak ryba nie ma nic wspólnego z Grecją, tak fasolka wręcz przeciwnie. To danie rodem z Bretanii czyli okolic obecnej Francji.
Danie bardzo pożywne oraz proste w przygotowaniu, które jest świetnym pomysłem na imprezy okolicznościowe oraz domowe przyjęcia. Fasolka po bretońsku to własnie taka potrawa.

Składniki:

biała fasola w sosie pomidorowym Bonduelle
kawałek wędzonej kiełbasy
3 plastry boczku
czerwona cebula
czosnek
2 łyżki masła
sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć delikatnie na maśle, dodać pokrojone mięso. Składniki smażyć na małym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać fasolkę i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem przez 30 minut. Podawać z pieczywem

FasolkaPobretońsku FasolkaPobretońsku1 FasolkaPobretońsku2

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera