Jaglotto z zielonym groszkiem i miętą

Idealne danie na szybkie popołudnie? Jaglotto! Pożywne, sycące, a z odpowiednimi dodatkami może stać się zarówno delikatną przekąską, jak i bardzo pożywnym daniem. Oto jaglotto, czyli danie z kaszy wzorowane na risotto.
Składniki:
Zielony groszek Bonduelle
szklanka kaszy jaglanej
pół szklanki wytrawnego, białego wina
pół cebuli
świeżo straty parmezan
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
garść świeżej mięty
2 szklanki buliony warzywnego
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Podsmaż cebulkę. Dodaj szklankę kaszy jaglanej. Dodać bulion i poczekać aż odparuje od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaj wino, ponownie poczekaj do momentu odparowania. Kiedy kasza będzie już niemal całkowicie miękka dodaj groszek, miętę oraz przyprawy. Następnie duś przez 10 minut pod przykryciem. Podawać z parmezanem.

2

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera