Jamajka – feeria kolorów

Jamajka – jedna z wysp karaibskich skupiająca mieszkańców pochodzenia afrykańskiego, arabskiego, indiańskiego, europejskiego w jeden naród.

Jak łatwo się domyśleć jamajska kuchnia to feeria kolorów, smaków, aromatów wynikających z wpływów tych wszystkich nacji, wnoszących swoje potrawy i tradycje. Jest pikantna i niezwykle aromatyczna, prosta, bazująca na lokalnych owocach i warzywach, rybach i mięsie – głównie drobiu, baraninie, jagnięcinie.

Jedną z charakterystycznych przypraw tamtejszej kuchni jest papryka Scotch Bonnet, którą to odmianę uważa się za jedną z najostrzejszych na świecie i która wchodzi w skład  jamajskiej marynaty Jerk, obok m.in. cebuli, czosnku, tymianku, cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego oraz brązowego cukru, imbiru, soli i pieprzu.

Jerk to nie tylko mieszanka przypraw wchodząca w skład tej sławnej marynaty, to również słowo oznaczające proces marynowania mięsa (pierwotnie konserwowania go) w pikantnej papryce, czosnku i cebuli a potem wolnym pieczeniu w dymie ogniska (dzisiaj na każdym kroku, przy każdej jamajskiej restauracji zobaczymy wystawiony grill).

Jamajka to też bogactwo świeżych warzyw i egzotycznych owoców, które tworzą bardzo popularną tutaj i zrodzoną z nurtu rastafariańskiego kuchnię wegetariańską. Bardzo popularne są sosy curry podawane z ryżem, w którym to daniu zawarte jest przeważnie całe bogactwo niesamowitych smaków: kokos, banany, szalotki, marchew, bataty, imbir, goździki i oczywiście ostra papryka.

Bardzo popularny, mający wręcz miano owcu narodowego Jamajki jest Ackee, który jest jednak mocno ryzykownym smakołykiem. Zbiera się go dopiero kiedy jest mocno dojrzały, w przeciwnym razie jest trujący.

Z jakich napoi słynie Jamajka? Oczywiście z rumu, który nieodłącznie nam się z nią kojarzy oraz z kawy Blue Mountain. To jedna z najdroższych i najbardziej cenionych odmian kawy na świecie. Jest uprawiana na terenie Gór Błękitnych na wysokościach ponad 1800m n.p.m. Wyjątkowe warunki klimatyczne tego regionu: duża wilgotność powietrza, dobrze nawadniane deszczami gleby, temperatura to wszystko ma wpływ na to, że kawa ma smak niezwykle harmonijny, pełny, lekko owocowy.

O autorze Dorota Wdowińska-Rozbicka:
Autorka bloga Dorota Smakuje. Stale rozwijający się fotograf samouk, kulinarka z zamiłowania, pasjonatka literatury. Studiowała na wydziale prawa UW, ale to właśnie z branżą kulinarno-fotograficzną postanowiła związać się zawodowo. Prowadzi bloga już 6 rok, pisze o jedzeniu i ilustruje swoimi zdjęciami prase, strony internetowe firm branży spożywczej oraz menu restauracji. W kuchni lubi łączyć niecodzienne smaki ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę. Czynnie wspiera kampanie społeczne promujące polską żywność m.in. kasze, zboża, ryby.
Zobacz inne wpisy tego blogera