Kurczak curry z kukurydzą i pomidorami

Kurczak curry to ostre, indyjskie danie, które jest proste w przygotowaniu oraz świetne w smaku. Gęsty sos pomidorowy z kukurydzą oraz papryką jeszcze bardziej podkreśli orientalne pochodzenie tej potrawy. Sama jestem zachywcona jej smakiem, czego i wam życzę.

Składniki:
Filet z kurczaka
Kukurydza z czerwoną i zieloną papryką Bonduelle
mleko kokosowe
2 cebule
czonek
3 pomidory
ryż
olej

Na marynatę kurczaka:
2 łyżki oliwy
2 łyżki kurkumy
łyżka ostrej pasty curry

Przygotowanie:

W rondelku podsmażyć pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek, dodać kukurydzę z papryką oraz pokrojone pomidory. Smażyć 10 minut. Dodac pół puszki kokosowego mleka i dusić przez 15-20 minut. W tym czasie zamarynować kurczaka. Kiedy mięso będzie wystarczająco aromatyczne, pokroić na kawałki i podsmażyć na złoty kolor. Podawać z ryżem.

Kurczak curry z kukurydzą I pomidorami Kurczak curry z kukurydzą I pomidorami1 Kurczak curry z kukurydzą I pomidorami2 Kurczak curry z kukurydzą I pomidorami3

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera