Kurczak pieczony z czerwoną soczewicą

W pięciu smakach, pikantny, na słodko, faszerowany, a dziś kurczak ze wspaniałą pieczoną soczewicą. To niecodzienne połączenie mięsa drobiowego oraz soczewicy to moja propozycja na dziś. Mam nadzieje, że będzie wam smakować tak samo wyśmienicie jak mi.

 

Składniki:

Czerwona soczewica gotowana na parze Bonduelle
Dowolne części z kurczaka według uznania (około 500g)
Suszone pomidory (około 10 sztuk)
Ocet winny
Cebula
Świeża bazylia
Oliwa
Sól, pieprz
Ostra papryka

 

Przygotowanie:

Mięso zamarynować w oliwie, przyprawach i pokrojonych w kostki suszonych pomidorach.
Po upływie około godziny upiec kurczaka w małej temperaturze, do momentu aż będzie złocisty. Cebulką zeszklić na oliwie, dodać soczewicę, ocet winny i pół szklanki zimnej wody. Dusić około 5 minut, następnie odparować wodę. Potrawę podawać ze świeżą bazylią i pieczywem.

Kurczak pieczony z czerwoną soczewicą1.1 Kurczak pieczony z czerwoną soczewicą1.2

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera