Lasagne ze szpinakiem, koperkiem i kozim serem

Klasyczna lasagne to mięso wieprzowe, wołowina, beszamel, sos pomidorowy, parmezan i oczywiście prostokątny makaron. Na szczęście w kuchni, jak i w malarstwie, nie tylko klasyka ma znaczenie. Moja druga ukochana wersja lasagne to właśnie ta ze szpinakiem, koperkiem i kozim serem. Jak smakuje? Jeśli tylko lubicie szpinak i kozi ser – niebo w gębie, bo to danie jest zdecydowanie mistrzowskim połączaniem smaków.

IMG_6829-667x1024

Składniki

12 płatów lasagne
opakowanie szpinaku Bonduelle”1000 listków szpinaku”
kostka twardego koziego sera
5 łyżek śmietany 30 %
5 łyżek mascarpone
pęczek świeżego koperku
2 łyżki oliwy
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy ugotuj płaty lasagne na miękko. Ja zazwyczaj gotuje po 2-3 plastry dzięki temu ciasto się nie skleja. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodaj liście szpinaku Bonduelle”1000 listków szpinaku, śmietanę i mascarpone. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na dnie naczynia ułożyć pierwsze 3 płaty lasagne, na każdym ułożyć warstwę szpinaku i pokruszony kozi ser.  Położyć kolejne 3 płaty lasagne, szpinak i  ser. Przykryć pozostałym makaronem i posypać serem i posiekanym koperkiem. Danie można zapiec 1 180 stopniach przez 15-20 minut, ale nie jest to konieczne.

IMG_6855-667x1024

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera