Dzisiaj mam dla Was bardzo słoneczny przepis, przepełniony pięknymi kolorami. Placki z cukinii to jedno z najprostszych dań letnich. Wyśmienicie smakują z gęstym jogurtem naturalnym skropionym dobrą oliwa i oprószonym płatkami chilli. Jeśli kiedykolwiek robiliście placki z cukinii, na pewno się ze mną zgodzicie. A Ci z Was, którzy dopiero zaczną swoją przygodę z tym daniem, z całą pewnością je pokochają!
Składniki:
1 puszka Kukurydzy z chilli Bonduelle
2 cukinie
3 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
1 cebula
czosnek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajka. Przyprawić solą pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzać oliwę, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni. |