Makaron ryżowy z zielonymi warzywami, orzechami i masłem szałwiowym.

Dziś dla was danie, które łączy w sobie wiele różnych smaków:  słodki – kukurydzy i fasolki szparagowej, wykwintny – orzechów włoskich oraz wyrazisty – czosnku. Klasyfikują one tę potrawę jako mix smakowy, który przypadł mi szczególnie do gustu.  Mam nadzieję, że wam również.

Składniki:

Makaron ryżowy
fasolka szparagowa cięta Bonduelle
dowolne zielone warzywa
garść orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
pół cebuli
łyżka oliwy
sól, pieprz

Na masło szałwiowe:
pęczek świeżej szałwii
pół kostki masła
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni zeszklić cebulę. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dodać obrane i pokrojone zielone warzywa i dusić przez około 10 minut. Następnie dodać posiekane orzechy włoskie i jeszcze przez chwilę dusić. W czasie kiedy warzywa będą na ogniu, ugotować makaron na pół-twardo.  Kiedy będzie gotowy dodajemy warzywa  i polewamy masłem szałwiowym (klarowane masło lekko podgrzej na małym ogniu, dodaj posiekane zioła, przypraw do smaku).

MakaronRyżowyZzielonąFasolką MakaronRyżowyZzielonąFasolką1 MakaronRyżowyZzielonąFasolką2 MakaronRyżowyZzielonąFasolką3

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera