Kolorowa i egzotyczna kuchnia meksykańska: enchiladas

enchiladasPodczas szarych i zimnych dni warto postawić na takie dania, które wprowadzą odrobinę egzotyki i kolorów w nasze życie. Dania kuchni meksykańskiej są świetnym pomysłem, a wśród nich enchiladas.

Kolorowe i pikantne danie, które  rozjaśni szarość dnia codziennego jest wspaniałym urozmaiceniem twojego codziennego menu. Główną przyprawą oraz składnikiem, który nadaje tak wyrazisty smak jest ostra papryczka chilii, a nazwę dania tłumaczy się na język polski „dodać paprykę chilli”.

Kukurydziany placek smaży się bardzo krótko, aż zmięknie i nabierze złocistego koloru. Tak przygotowany podkład pod nasze danie polewa się sosem, aby nadać wyrazistszy smak kukurydzianej tortilli. Sosów do enchiladas wyróżnia się cztery rodzaje. Tradycyjny sos, który jest najczęściej podawany do tego dania to przecier z warzyw sezonowych z dodatkiem sproszkowanej ostrej papryczki chilii. Inne opcje tego sosu to czerwony (pomidory i czerwona papryczka chili), zielony (miechunka pomidorowa i zielona papryczka chilii) oraz mole (suszona papryczka chilli, orzechy, gorzka czekolada i pieczone liscie awokado).

Na złocisty placek posmarowany sosem kładzie się farsz ze zmielonym i podsmażonym mięsem wołowym, serem, warzywami, owocami morza, jajkami lub bananami, często też ziemniakami w połączeniu z twarogiem. Tak przygotowane nadzienie zawijamy we wcześniej podsmażoną tortillę i układamy warstwowo ruloniki . Każde piętro kukurydzianych pasztecików przekładamy serem i polewamy sosem dla połączenia poszczególnych warstw potrawy. Jako dodatki często podaje się papryczkę chilli, kolendrę, sałatę i śmietanę, siekaną cebulkę zeszkloną na patelni oraz grillowany ser.

Enchiladas to danie bardzo urozmaicone, które trafia w gusta  wielu miłośników kuchni. Pikantne, słodkie oraz kwaśne akcenty to znakomity misz masz kulinarny, który służy urozmaiceniu domowego menu. Nadaje się również świetnie na romantyczną kolację czy rodzinny obiad. Danie łatwe w przygotowaniu i świetnie wyglądające na talerzu jest idealne dla poszerzenia doznań smakowych dla każdego.

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera