Meksykańskie smaki czerwonej fasoli

Kiedy pogoda za oknem nie zachęca do długich spacerów, a zbliżająca się wielkim krokami zima sprawia, że poziom naszej energii spada, dobrze aby na naszym talerzu znalazły się dania wysoko energetyczne, a przy tym zdrowe. Dziś proponuje Wam wycieczkę do Meksyku, gdzie wśród latynoamerykańskich rytmów odkryjemy czerwoną fasolę.

Rośliny strączkowe od dawna były znane ze swoich wyjątkowych właściwości. Pierwsze wzmianki o  fasoli sięgają Starożytności. Wówczas była ona stosowana nie tylko jako pokarm, ale także jako produkt, z którego pozyskiwano mąkę do produkcji kosmetyków. Fasola dobrą sławę zyskała dzięki swoim wartościom odżywczym, zbliżonym do białka mięsa, stąd przez wielu nazywana jest „wegetariańskim mięsem”.

Dieta bogata w czerwoną fasolę zapewni zmniejszenie problemów zdrowotnych (jest doskonała na serce), jak i pozwoli nam błyskawicznie uzupełnić niedobory. Jest bogata w witaminy, zawiera miedzy innymi dużo miedzi, żelaza i cynku. Dobrze wpływa na pamięć i koncentrację.

Kuchnie regionalne z całego świata mają fasolę w swoim menu. Stosuje się je zarówno w Europie, Azji jak i Afryce. Największą popularnością cieszy się w krajach Ameryki Łacińskiej, gdzie jest stosowana jako składnik większości dań. Jest warzywem posiadającym niezliczoną ilość odmian. Od zwyczajnej białej, poprzez egzotyczną fasolę mung po lekko pikantną czerwoną odmianę. Czerwona fasola rośnie w Ameryce Połodniowej głównie ze względu na dobre warunki atmosferyczne. Jest składnikiem wielu meksykańskich dań, takich jak burrito czy salsa, świetnie nadaje się także do smacznych zup.

Chcąc przygotować pyszne, energetyczne meksykańskie potrawy, pamiętajmy o użyciu najwyższej jakości składników. W tym przypadku dobrym rozwiązaniem jest wybór jednej z wielu odmian czerwonej fasoli, jaką posiada w swojej ofercie marka Bonduelle. Możecie wybierać spośród tradycyjnych odmian (Czerwona Fasola „Kidney” w Zalewie, gotowych produktów (Czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym CAYENNE), jak i mieszanek (meksykańska) i wielu, wielu innych.

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera
  • Faust.

    Gorąco polecam. Jako osoba zajmująca się publicystyką muzyczną oraz recenzjami gier video jestem wielkim fanem kulinariów. Chętnie czytam bloga Anny i dowiaduje się wielu ciekawych rzeczy.