Mini zapiekanki z groszku, koziego sera i pietruszki

Dzisiaj proponuję Wam przepyszne mini-zapiekanki, które doskonale sprawdzą się zarówno na obiad jak i na kolację :) Przygotowujemy je z zielonego groszku, koziego sera i pietruszki z ogromną ilością ulubionych przypraw.

 

Składniki:

puszka groszku
kostka twardego koziego twarogu
natka pietruszki
opakowanie ciasta francuskiego
szklanka śmietany 36%
2 jajka
2 łyżki masła
sól, pieprz

Przygotowanie:

Foremki posmarować masłem i wyłożyć francuskim ciastem piec około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie, kiedy spód zapiekanki piecze się w piekarniku przygotowujemy farsz. Śmietanę, jajka i kozi ser zblendować na gładka masę, dodać groszek, posiekana natkę pietruszki  i przyprawy. Na wpół upieczone foremki wypełnić farszem i ponownie piec przez 15-20 minut. Udekorować groszkiem i natka pietruszki.

2e.1

 

2b.1

 

2d.1

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera