Muszle z fetą i cieciorką

O takich muszlach już od dawna myślałam. Tak naprawdę do środka, jako farsz można dodać swoje ulubione składniki i kompozycje smakowe. Zachęcam do spróbowania – jeśli lubicie dania makaronowe, te muszle z pewnością Wam posmakują.

Składniki:

1/2 puszki cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
opakowanie makaronu „muszle” średniej wielkości
1 brokuł
szklanka śmietanki 30 %
cebula
1 ząbek czosnku
pęczek świeżej pietruszki
pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować na pół twardo. Odcedzić i przelać zimną wodą. Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Schłodzone muszelki napełnić serem feta, cieciorką i rózyczkami brokół. Makaron układać w naczyniu żaroodpornym.  Cebulkę i czosnek podsmażyć na maśle, dodać śmietankę i chwilkę podgrzewać. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę i piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku. Przyprawić pieprzem i udekorować świeżą pietruszką.

 

MuszleZfetąIcieciorą2

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera