Naleśniki gryczane z warzywami

Naleśniki, które często jadamy są przyrządzane z mąki pszennej, a nie gryczanej. Dziś pragnę wam przedstawić te drugie. Jest to danie lekkie oraz pożywne, świetnie nadające się na główny posiłek dla sportowców i osób, które prowadzą zdrowy styl życia.

Składniki:

na ciasto:
3 jajka
szklanka zimnego mleka lub wody
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
półtorej szklanki mąki gryczanej
pół szklanki mąki poznańskiej

kukurydza złocista z czerwoną i zieloną papryką Bonduelle
sałata lodowa
oliwki
marchewka

na sos:
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki przez około 2 minuty z każdej strony. Przekładać mieszanką warzyw i podawać z sosem czosnkowym.

Naleśniki gryczane z warzywami Naleśniki gryczane z warzywami1 Naleśniki gryczane z warzywami2

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera