Najnowsze wpisy w Smakosferze
Anna Dobrowolańska

Z czym kojarzy się Texas?

Teksas

Z czym kojarzy się Texas? Dziki zachód, westerny oraz pustynne krajobrazy to pierwsze myśli, jakie przychodzą do głowy prawie każdego człowieka. Większość osób kojarzy Stany Zjednoczone z fast foodem, hamburgerami oraz dountami. Ten stan ma jednak swoją odrębną oraz bogatą w różne smaki kuchnie, którą dziś chciałabym wam przedstawić.

Czytaj więcej
Anna Dobrowolańska

Meksykańskie smaki czerwonej fasoli

buritto

Kiedy pogoda za oknem nie zachęca do długich spacerów, a zbliżająca się wielkim krokami zima sprawia, że poziom naszej energii spada, dobrze aby na naszym talerzu znalazły się dania wysoko energetyczne, a przy tym zdrowe. Dziś proponuje Wam wycieczkę do Meksyku, gdzie wśród latynoamerykańskich rytmów odkryjemy czerwoną fasolę.

Czytaj więcej
Anna Dobrowolańska

Lasagne ze szpinakiem, koperkiem i kozim serem

IMG_6855-667x1024

Klasyczna lasagne to mięso wieprzowe, wołowina, beszamel, sos pomidorowy, parmezan i oczywiście prostokątny makaron. Na szczęście w kuchni, jak i w malarstwie, nie tylko klasyka ma znaczenie. Moja druga ukochana wersja lasagne to właśnie ta ze szpinakiem, koperkiem i kozim serem. Jak smakuje? Jeśli tylko lubicie szpinak i kozi ser – niebo w gębie, bo to danie jest zdecydowanie mistrzowskim połączaniem smaków.

Czytaj więcej