Najnowsze wpisy w Smakosferze
Anna Dobrowolańska

Letnie placuszki z cukinii i kukurydzy

3

Dzisiaj mam dla Was bardzo słoneczny przepis, przepełniony pięknymi kolorami. Placki z cukinii to jedno z najprostszych dań letnich. Wyśmienicie smakują z gęstym jogurtem naturalnym skropionym dobrą oliwa i oprószonym płatkami chilli. Jeśli kiedykolwiek robiliście placki z cukinii, na pewno się ze mną zgodzicie. A Ci z Was, którzy dopiero zaczną swoją przygodę z tym daniem, z całą pewnością je pokochają!

Czytaj więcej
Anna Dobrowolańska

Chłodnik ogórkowy z zielonym groszkiem

0

Nic tak nie smakuje w upalny dzień jak tradycyjna zupa na zimno, czyli chłodnik. Chłodnik skutecznie ochłodzi, doda energii i orzeźwi. Najczęściej na naszych stołach pojawia się wraz z rozpoczynającym się sezonem na świeże warzywa i owoce. To właśnie one stanowią o wyjątkowym smaku chłodnika. Żaden chłodnik nie powstanie też bez dobrej bazy mlecznej, np. w postaci jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka. Ta lekka, a zarazem sycąca zupa ma duże grono amatorów. Wielu z nas zalicza ją do wyjątkowych smaków z dzieciństwa.

Czytaj więcej
Magda Gendźwiłł

Ciasteczko z kawałkami mięsa? Tak smakuje Majorka

shutterstock_38171143

Kiedy myślimy o ciepłych wakacjach, pięknych kilometrowych plażach i absolutnej beztrosce – myślimy o Majorce. To miejsce w którym śniadanie zaczyna się koło południa, a kolacja kończy wraz ze wschodem Słońca. Trzeba o tym pamiętać idąc do restauracji – wiele z nich otwiera się nie wcześniej niż o 21. Majorkańska kuchnia ma niewiele wspólnego z naszymi wyobrażeniami z wakacjami nad ciepłym morzem w Hiszpanii.

Czytaj więcej
Magda Gendźwiłł

Madryt – bien aproveche!

shutterstock_165915194

Czy jest lepszy sposób na rozpoczęcie dnia niż filiżanka gęstej, aromatycznej, deserowej czekolady i złociste churros? Zestawem smażonych na głębokim tłuszczu smakołyków maczanych w czekoladzie można delektować się w Madrycie. Najlepsze churros sprzedają w budce La Antigua Churreria działającej od 1914 roku. Oczywiście, churros con chocolate to nie jedyny sposób na śniadanie. Hiszpanie uwielbiają zaczynać dzień od filiżanki kawy z odrobiną mleka – cafe cortado – i małych ciastek francuskich np. croissantów czy palmierów. Niektórzy do tego zestawu dołączają świeżo wyciskany sok pomarańczowy. W końcu pomarańcza to najważniejszy składnik diety każdego Hiszpana i pierwszy owoc, który podaje się małym dzieciom.

Czytaj więcej