Świąteczny zgiełk, długo oczekiwani goście, dwanaście potraw na stole oraz prezenty …. Chyba każdy z nas na to czeka i cieszy się na czas wigilijnej wieczerzy. Jednak zanim nastanie wigiliny nastrój trzeba włożyć w to dużo pracy i serca. Symbolika dwunastu potraw to nawiązanie do Biblii. Ilość dań na wigilijnym stole to liczba Apostołów, […]
Sałatka makaronowa z groszkiem i olejem z pestek dyni
Sałatka z kukurydzy, białej rzodkwi i koziego sera
Sałatka z fasolki szparagowej i pieczonych ziemniaczków
Paszteciki z fasoli flażoletki i suszonych grzybów
Chcąc ulżyć sobie w przygotowaniach przedświątecznych, warto pewne dania przygotować wcześniej i na przykład zamrozić. Niektórzy zupełnie nie preferują produktów mrożonych, ale ja, wychodzę z założenia, że święta są dla nas a nie my dla świąt Podejrzewam, że wielu z przeciwników mrożenia niektórych potraw (podkreślam niektórych) nie rozróżniłoby tych świeżych od wcześniej zamrożonych. Tak jest z tymi pasztecikami. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu.
Pasztet z kukurydzy, soczewicy i suszonej żurawiny
Kolorowa i egzotyczna kuchnia meksykańska: enchiladas
Sałatka z gotowanej na parze cieciorki, śledzi i pietruszki
Potrawy z roślin strączkowych to ostatnio moje małe kulinarne ekserymenty. Bawię się smakami i łącze je ze sobą. Odkrywam dzięki temu nowe nieznane mi lądy kulinarne. Zachęcam Was gorąco do spróbowania sałatki z gotowanej na parze cieciorki (jest w portfolio produktów Bonduelle), śledzi i pietruszki.