Papryka nadziewana kukurydzą i boczkiem

Warzywa możemy faszerować mięsem, grzybami, serami czy innymi warzywami – wszystko zależy od naszych smakowych upodobań. Nadziewane warzywa to zarówno wyśmienite dania główne, jak i wykwintne przystawki . Połączenie słodkiego smaku kukurydzy oraz wyrazistego pieczonego boczku, to dobry sposób na przygotowanie smacznego dania, które znakomicie nadaje się na wielkanocny stół.

Składniki:
3 papryki
1 puszka złocistej kukurydzy Bonduelle
1 woreczek ryżu
1 opakowanie serka mascarpone około 250 g
5 cienkich plastrów wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa

Przygotowanie:
Boczek usmażyć na suchej patelni. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć około 10 minut na małym ogniu. Odlać połowę tłuszczu i dodać ugotowany wcześniej ryż oraz kukurydzę. Przyprawić do smaku i przełożyć do wydrążonych papryk. Na koniec dodać po 3 łyżeczki serka mascarpone i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podać delikatnie skropione oliwą.

Papryka nadziewana kukurydzą i boczkiem

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera