Pasztet z kukurydzy, soczewicy i suszonej żurawiny

Po całkiem udanych próbach z robieniem pasztetu postanowiłam poszukać trochę bardziej oryginalnych zestawień smakowych z myślą o świątecznym stole. Ponieważ udało mi się kupić wyjątkowo pyszne składniki, kierunek tych poszukiwań został szybko ustalony.

 

Składniki:

Puszka złocistej kukurydzy Bonduelle
pół kilo zielonej soczewicy
5 jajek
2 garście suszonej żuawiny
1 marchewka
1 cebula
czosnku
sól, pieprz,  kolędra, kminek
garść świerzego lubczyku

 

Przygotowanie:

Soczewicę i kukurydzę ugotować w lekko osolonej wodzie przez około godzinę. Kiedy warzywa  będą miękkie odsączyć je z wody, dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać.  Cebulę, czosnek i marchew pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Połączyć z masą na pasztet, dodać żurawiną i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Pasztet delikatnie wyłożyć do formy i piec w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut. Udekorować świeżym lubczykiem, podawać z pieczywem.

 

2

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera
  • Monika Giełażys

    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.