Po całkiem udanych próbach z robieniem pasztetu postanowiłam poszukać trochę bardziej oryginalnych zestawień smakowych z myślą o świątecznym stole. Ponieważ udało mi się kupić wyjątkowo pyszne składniki, kierunek tych poszukiwań został szybko ustalony.
Składniki:
Puszka złocistej kukurydzy Bonduelle
pół kilo zielonej soczewicy
5 jajek
2 garście suszonej żuawiny
1 marchewka
1 cebula
czosnku
sól, pieprz, kolędra, kminek
garść świerzego lubczyku
Przygotowanie:
Soczewicę i kukurydzę ugotować w lekko osolonej wodzie przez około godzinę. Kiedy warzywa będą miękkie odsączyć je z wody, dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Cebulę, czosnek i marchew pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Połączyć z masą na pasztet, dodać żurawiną i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Pasztet delikatnie wyłożyć do formy i piec w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut. Udekorować świeżym lubczykiem, podawać z pieczywem.
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni. |