Pâté z wątróbki drobiowej i czerwonej fasoli

Na wielkanocnym stole na pewno znalazło się miejsce dla tak lubianego przez nas pasztetu. Można go wykonać w formie Pâté, którego głównym składnikiem jest wątróbka. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego czerwonej fasoli, która nada mu wyrazisty kolor i znakomicie poprawi konsystencję dania.

Składniki:
pół puszki czerwonej fasoli Bonduelle
500 g wątróbki drobiowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka gałązek rozmarynu
1/4 kostki masła
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać wątróbkę, fasolę i rozmaryn. Smażyć około 10 minut, ciągle mieszając. Dodać wino i gotować około 10 minut na bardzo małym ogniu. Zdjąć z ognia i poczekać aż wystygnie. Zblendować i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

Pâté z wątróbki drobiowej i czerwonej fasoli Pâté z wątróbki drobiowej i czerwonej fasoli1 Pâté z wątróbki drobiowej i czerwonej fasoli2 Pâté z wątróbki drobiowej i czerwonej fasoli3 Pâté z wątróbki drobiowej i czerwonej fasoli4

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera