Pikantna zupa z soczewicy

Pikantna zupa z soczewicy  to jedna z tych rozgrzewających, aromatycznych zup, która jest pełna różnych smaków i aromatów. Soczewica to dobre źródło białka i jedna z najzdrowszych roślin strączkowych o wielu wartościach odżywczych dlatego też warto dodać ją do swojego menu. Papryka, por i duża ilość pieprzu zapewnią soczewicy pikantny smak, co zapewne ucieszy amatorów ostrych potraw.

Składniki:

soczewica gotowana na parze Bonduelle
2 szklanki bulionu warzywnego
1 marchewka
1 por (tylko biała część)
żółta papryka
czerwona papryka
czuszka
cebula
świeże zioła
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę i czuszkę zeszklić na maśle. Dodać opłukaną soczewicę i pozostałe warzywa. Smażyć na wolnym ogniu około 10 minut ciągle mieszając. Zalać bulionem i gotować około 30 minut pod przykryciem.

Pikantna zupa z soczewicy11 Pikantna zupa z soczewicy12

 

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera