Podpłomyk ze szpinakiem

Składniki:
mrożony szpinak Bonduelle
cebula
gałka muszkatołowa
woda
mąka
serek topiony

Przygotowanie:
Szpinak razem z poszatkowaną cebulką dusimy na łyżce masła , w tym czasie 1/2 szklanki ciepłej wody łączymy z mąką, odrobiną soli i łyżką oleju, kiedy powstanie gładka i lśniąca masa odstawiamy, aby ciasto chwilę odpoczęło. Po chwili z ciasta możemy formować kule, które rozwałkowujemy w nieregularne kształty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, pilnujemy, aby po 3 minutach wyjąć je z pieca by nie stały się czarne. Gotowy szpinak łączymy z serkiem topionym i startą gałką muszkatołową. Szpinakową masę przekładamy do środków naszych upieczonych podpłomyków.

IMG_7971

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera