Dzisiaj mam dla Was propozycję na lekki, a jednocześnie sycący i pyszny posiłek. Quesadilla to w Meksyku danie śniadaniowe, bywa też przekąską sprzedawaną na ulicy. Składa się przede wszystkim z kukurydzianych tortilli, łatwo topiącego się sera (tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca) i różnorodnych dodatków, które można skomponować wedle własnego uznania. Ja przygotowałam ją z czerwoną soczewicą serem mozzarella. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo jak mi.
Składniki:
Soczewica gotowana na parze Bonduelle (jedna puszka)
4 gotowe placki na tortille
Indycze mięso mielone (około 500 g)
Jedna czerwona papryka
Jedna tarta mozzarella
Cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
Na sos:
Jogurt
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulą i czosnek podsmażyć na maśle, dodać mięso, paprykę i soczewicą prosto z puszki.
Placki przekładać nadzieniem i serem. Podgrzać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do chwili kiedy roztopi się ser. Podawać z sosem czosnkowym.
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni. |