Quesadille z czerwoną soczewicą

Dzisiaj mam dla Was propozycję na lekki, a jednocześnie sycący i pyszny posiłek. Quesadilla to w Meksyku danie śniadaniowe, bywa też przekąską sprzedawaną na ulicy. Składa się przede wszystkim z kukurydzianych tortilli, łatwo topiącego się sera (tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca) i różnorodnych dodatków, które można skomponować wedle własnego uznania. Ja przygotowałam ją z czerwoną soczewicą serem mozzarella. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo jak mi.

Składniki:

Soczewica gotowana na parze Bonduelle (jedna puszka)

4 gotowe placki na tortille

Indycze mięso mielone (około 500 g)

Jedna czerwona papryka

Jedna tarta mozzarella

Cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki masła

 

Na sos:

Jogurt

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

 Przygotowanie:

Cebulą i czosnek podsmażyć na maśle, dodać mięso, paprykę i soczewicą prosto z puszki.

Placki przekładać nadzieniem i serem. Podgrzać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do chwili kiedy roztopi się ser. Podawać z sosem czosnkowym.

Quesadilla z czerwoną soczewicą

 

Quesadilla z czerwoną soczewicą1

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera