Sakiewki z soczewicą, pomidorami i melisą

Soczewica występuje w wielu daniach, a w tym odgrywa fundamentalną rolę. Nadaje wspaniały smak, razem z pomidorami i melisą zawinięta w ciastko francuskie jest świetnym daniem głównym bądź przekąską.

 

Składniki:

Soczewica gotowana na parze Bonduelle
Opakowanie ciasta francuskiego
2 świeże pomidory
Cebula
Ząbek czosnku
Oliwa
1 cytryna
Świeża melisa

 

Przygotowanie:

Cebulkę zeszklić na oliwie, dodać posiekany czosnek , soczewicę i pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Podsmażyć do momentu aż pomidory puszczą sok. Dodać sok z cytryny i połowę melisy. Zredukować sos. Ciasto francuskie, podzielić na cztery części, w centralnej części, wyłożyć  farsz i mocno skleić rogi. Sakiewki piec w 180 stopniach przez 15 minut.

Sakiewki z soczewicą, pomidorami i melisą11 Sakiewki z soczewicą, pomidorami i melisą21 Sakiewki z soczewicą, pomidorami i melisą31

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera