Soczewica występuje w wielu daniach, a w tym odgrywa fundamentalną rolę. Nadaje wspaniały smak, razem z pomidorami i melisą zawinięta w ciastko francuskie jest świetnym daniem głównym bądź przekąską.
Składniki:
Soczewica gotowana na parze Bonduelle
Opakowanie ciasta francuskiego
2 świeże pomidory
Cebula
Ząbek czosnku
Oliwa
1 cytryna
Świeża melisa
Przygotowanie:
Cebulkę zeszklić na oliwie, dodać posiekany czosnek , soczewicę i pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Podsmażyć do momentu aż pomidory puszczą sok. Dodać sok z cytryny i połowę melisy. Zredukować sos. Ciasto francuskie, podzielić na cztery części, w centralnej części, wyłożyć farsz i mocno skleić rogi. Sakiewki piec w 180 stopniach przez 15 minut.
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni. |