Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej, groszku i czerwonej cebuli

Sałatka z fasolki szparagowej, groszku i czerwonej cebuli to świetna przekąska na letni wieczór lub do zabrania w pudełku do pracy. Ja ją wprawdzie jem lekko ciepłą, ale jestem przekonana, że w temperaturze pokojowej także będzie pyszna. Jeden ze zdecydowanie udanych eksperymentów kuchennych – lekka, „orzeźwiająca”, a zarazem sycąca za sprawą fasolki.

 

Składniki:
puszka zielonego groszku Bonduelle
pół kilo fasoli szparagowej
czerwona cebula
rzodkiewka
czosnek
garść tartego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę umyć, odciąć końce i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Dodaj groszek, posiekaną cebulą. Sałatkę skropić oliwą z oliwek, przyprawić do smaku i posypać tartym serem.

2 3

 

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera