Sałatka z duszonym szpinakiem, pieczonymi buraczkami i fetą

Pieczone buraki sprawdzą się jako składnik wielu potraw. Ich przygotowanie trwa jednak dość długo, dlatego warto upiec ich od razu większą ilość, zwłaszcza, jeśli uda Wam się kupić zgrabne małe buraczki. Tym razem, zobaczcie przepis na przepyszną sałatkę z duszonym szpinakiem, pieczonymi buraczkami i serem feta.

IMG_6934-667x1024

Składniki:

opakowanie szpinaku Bonduelle”1000 listków szpinaku”
3 buraczki
opakowanie sera typu feta
czosnek
sól, pieprz

Sos:
2 łyżki oliwy
Ocet balsamiczny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Buraki owinięte folią aluminiowa pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Po ostudzeniu kroimy w cienkie plastry i oprószamy solą i pieprzem. W czasie kiedy buraki są w piekarniku szpinak dusimy na maśle, dodajemy czosnek i przyprawy. Sałatkę podajemy z serem typu feta i schłodzonym sosem.

IMG_6947-667x1024

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera