Sałatka z kurczaka, kukurydzy i groszku

Dziś przygotowałam dla was szybkie oraz lekkie danie z kurczakiem w roli głównej. Kukurydza i chrupka sałata dostarczą witamin i węglowodanów, a pożywny kurczak zapewni wam energię na dłuższy czas. Biały majonezowy sos będzie świetnym dodatkiem zarówno kolorystycznym, jak i smakowym.

Składniki:
kukurydza złocista z groszkiem Bonduelle
pierś z kurczaka
dowolna chrupka sałata
1/4 szklanki bułki tartej
olej
sól, pieprz

na sos:
łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki majonezu

na marynatę:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
ulubione przyprawy i zioła

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić z cząstki, zamarynować i wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie wsypać do naczynia bułkę tartą i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Smażyć na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Mięso połączyć z podartą sałatą, dodać kukurydzę złocistą z groszkiem. Podawać z mocno schłodzonym sosem.

Sałatka z kurczaka, kukurydzy i groszku Sałatka z kurczaka, kukurydzy i groszku1 Sałatka z kurczaka, kukurydzy i groszku2

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera