Sałatka z soczewicy gotowanej na parze i jajka w koszulce

Jajka w koszulce pewnie gościły w domach każdego z was, jednak dziś pragnę przedstawić to danie przygotowane w niecodzienny sposób. Sama uwielbiam soczewicę i uważam ją za wspaniały dodatek do domowego dania, jakim są jajka w koszulce. Sos musztardowy nada ostrość i wyrazisty smak tej potrawie.

Składniki:

Soczewica gotowana na parze Bonduelle
jajko
pomidor
natka pietruszki
1/4 szklanki octu
sól, pieprz

na sos:
oliwa z oliwek
sok z połowy cytryny
łyżka musztardy

Przygotowanie:

Soczewicę odsączyć i dobrze wypłukać. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pietruszkę posiekać na drobne kawałki. Warzywa układać warstwowo w wysoki naczyniu. Na szczycie ułożyć ciepłe jajko w koszulce. Przyprawić i polać sosem.

Przygotowanie jajka w koszulce.
W dużym garnku zagotować wodę z 1/4 szklanki octu (nie solić). Kiedy woda będzie się mocno gotować zmniejszyć ogień do połowy i za pomocą drewnianej łyżki zawirować. Powoli wlać jajko i zebrać resztkę białka do środka. Gotować jeszcze 3 minuty. Ostrym nożem naciąć jajko tak aby wypłynęło żółtko.

Sałatka z soczewicy gotowanej na prze i jajka w koszulce1 Sałatka z soczewicy gotowanej na prze i jajka w koszulce2

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera