Smak świąt

shutterstock_61713955

 

Świąteczny zgiełk, długo oczekiwani goście, dwanaście potraw na stole oraz prezenty …. Chyba każdy z nas na to czeka i cieszy się na czas wigilijnej wieczerzy. Jednak zanim nastanie wigiliny nastrój trzeba włożyć w to dużo pracy i serca.

Symbolika dwunastu potraw to nawiązanie do Biblii. Ilość dań na wigilijnym stole to liczba Apostołów, którzy byli u boku Chrystusa, jednak w niektórych częściach Polski wiąże się tę tradycję z ilością miesięcy w roku. W dawnych czasach było przyjęte iż liczby nieparzyste przynoszą szczęście i na polskich stołach gościło 11 bądź 9 potraw, aby zapewnić sobie pomyślność na przyszłość.

Pierwszą potrawą, która zwykle jest podawana podczas polskiej wieczerzy wigilijnej jest barszcz czerwony z uszkami z grzybów, zupa grzybowa z tzw. ” łazankami”, biały żur czy zupa rybna. Później na stole pojawia się wiele potraw i już od biesiadnika zależy, co znajdzie się na jego talerzu. Jako, iż wigilia to postna kolacja nie jada się wówczas mięs, tłuszczów zwierzęcych oraz nabiału, chociaż z biegiem lat Polacy stają się mniej restrykcyjni i nie przestrzegają nakazu nie spożywania nabiału.

Potrawy z ryb nawiązują do tego, iż Apostołowie byli rybakami. Karp smażony bądź w galarecie to dania, które prawie zawsze można znaleźć na wigilijnej polskiej wieczerzy. Innowacją wprowadzoną na kolację poprzedzającą Boże Narodzenie jest ostatnio tzw. „ryba po grecku”, oczywiście jest to bardzo umowny zwyczaj, podobnie jak i sama nazwa potrawy, która z kuchnią grecką ma niewiele wspólnego. Danie pożywne, smaczne oraz tanie, co bardzo zachęca Polaków, ponieważ święta mimo wszystko kojarzą się nam z dużymi wydatkami.

Inne dania, które są już standardem wigilijnego wieczoru to pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, fasola z suszonymi śliwami, paszteciki z grzybami, kasza z suszonymi grzybami oraz kotlety z ryżu.

Żadna uroczysta kolacja nie może obejść się bez deseru tak samo i ta wigilijna. Dania, które możemy uznać za takowe to: kluski z makiem (makaron z makiem posypany cukrem i polany miodem), makiełki (trójkątne pierożki wypełnione makiem i bakaliami), zupa migdałowa, kulebiak i kutia (dania występujące w wschodniej Polsce) oraz chałka z kompotem z suszonych owoców.

Święta to czas radości, tej bardzo przyziemnej też, czyli radości smaku. Każdy dom to inna tradycja, jednak są potrawy, które pojawiają się w wielu polskich stołach niezmiennie.

Mam nadzieję, że wszystkie potrawy, które pojawią się na Waszych stołach będą smakowały wspaniale i nadzwyczajnie.

 

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera
  • Monika Giełażys

    Świąteczny klimat, aż ciepło na duszy się robi .