Tarta z czerwoną fasolą

Składniki:
puszka czerwonej fasoli Bonduelle
tahini
koper
250g mąki
125g masła
żółtko
60 g wody
sól

Przygotowanie:
Na blat wysypujmy mąkę, dodajemy sól i masło. Najpierw całość siekamy nożem, by masło było w małych kawałkach, a potem dodajemy żółtko i wodę, i zagniatamy, aż będzie gładkie. Chowamy do lodówki na godzinę. Następnie wygniatamy formę powstałym ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 15 minut z obciążeniem ( można użyć suchej fasoli lub grochu ceramicznego do pieczenia), a potem zdejmujemy i jeszcze 5 minut.Na lekko podpieczone ciasto wykładamy masę z czerwonej fasoli i tahini i zapiekamy całość 15 minut.

IMG_8097 IMG_8100

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera