Tosty można podać jako ciepłą kolację lub jako przystawkę. Dla urozmaicenia zamiast pszennych bułek można użyć chleba pełnoziarnistego lub innego ulubionego. Z każdym pieczywem szpinak i jajko sadzone smakują wyśmienicie.
Składniki:
pół opakowania szpinaku Bonduelle”1000 listków szpinaku”
2 bułki
2 żółtka
1/2 opakowania serka mascarpone
4 jajka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do nagrzanego piekarnika stawiamy przekrojone na pół pszenne bułeczki, pieczemy aż nabiorą złocistego koloru (około 10 minut). Szpinak wyłożyć na suchą patelnię. Podgrzewać mieszając przez pół minuty . Zdjąć z patelni i odcisnąć liście. Posiekać na 1 – 2 cm kawałki i włożyć z powrotem na patelnię. Dodać ser mascarpone i żółtka, wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z sadzonym jajkiem.
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni. |