Wakacje w Chorwacji – Dubrovnik

Wakacje w Chorwacji od wielu lat cieszą się nie słabnącą popularnością wśród rodaków. Bardzo chętnie udajemy się np. w rejony Dalmacji, która wita nas swoimi pięknymi, piaszczystymi plażami ciągnącymi się kilometrami i turkusowymi wodami Adriatyku.

Najbardziej wysuniętym na południe dużym miastem, jednocześnie jednym z najpiękniejszych ośrodków turystycznych tego regionu jest Dubrownik, miasto o bogatej historii, pełne muzeów, festiwali, atrakcji turystycznych a przede wszystkim o wspaniałej XVII-XVIII architekturze murów obronnych okalających miasto, wpisanych na listę zabytków Unesco.

Północna Dalmacja z Dubrownikiem to także wspaniała, różnorodna kuchnia, na której kształtowanie się przez wieki, tutaj w nadmorskich terenach miały wpływ m.in. Grecy, Rzymianie, Włosi czy Francuzi. Oczywistością, ze względu na położenie tego regionu bogata jest oferta dań rybnych i owoców morza wysokiej jakości (okolice słyną z hodowli ostryg i małż) i na nich się dziś skupimy.

Mamy okazję spróbować tu tych smakołyków, przygotowywanych w wielu postaciach – od marynowanych przez gotowane, duszone,  parowane, grillowane aż do pieczonych,  podawanych koniecznie z dużą ilością lokalnych warzyw delikatnie doprawionych ziołami i sporą ilością dobrej oliwy z oliwek oraz z lokalnymi winami.

Czego spróbować spośród rybnego repertuaru?

Zaczniemy od smażonych sardynek (pržene srdele), bo to danie na którego spróbowanie każdy może sobie pozwolić – klasyka gatunku w  świeżym i smacznym wydaniu, bez ekstrawagancji. Owe nieduże rybki oprósza się solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem, często tez okruchami pieczywa jasnego wysokiej jakości (coś jak bułka tarta) i smaży na głębokim tłuszczu. Rybki podawane są posypane chipsami pietruszkowymi ( zieleniną przesmażoną na głębokim oleju) oraz z ćwiartkami świeżej cytryny, których sokiem należy skropić je tuz przed jedzeniem, a który to niesamowicie podbija i uwydatnia smak dania.

Wśród  rybnego repertuaru warto spróbować sałatki z ośmiornicą (salata od hobotnice), która świetnie się prezentuje i tak też smakuje. To bardzo popularna przystawka, bo marynowana ośmiornica, która jest sercem sałatki to bardzo charakterystyczny element kuchni bałkańskiej. Niewielkie ośmiornice po oczyszczeniu i obgotowaniu, wrzuca się do zalewy na bazie octu winnego przyprawionego liśćmi lauru, ziołami takimi jak tymianek czy oregano oraz posiekanym czosnkiem i skórka startą z cytryny.

Na uwagę zasługuje też czarne risotto (crni rižot) – kremowe danie jednogarnkowe na bazie ryżu (specjalnego, okrągłego gatunku który znakomicie wchłania smaki) z owocami morza (np. kalmarami, krewetkami, małżami) barwione naturalnym tuszem kałamarnicy. Danie bardzo ciekawie prezentuje się ze względu na swój niecodzienny kolor i naprawdę smakuje wyśmienicie.

W Dubrowniku możemy posmakować też takiej ciekawostki jak gulasz z węgorza i żab (Brodet od jegulja i zaba).

Regionalna kuchnia to również dania mięsne, zupy, desery i wina ale to już temat na następną pogawędkę

O autorze Dorota Wdowińska-Rozbicka:
Autorka bloga Dorota Smakuje. Stale rozwijający się fotograf samouk, kulinarka z zamiłowania, pasjonatka literatury. Studiowała na wydziale prawa UW, ale to właśnie z branżą kulinarno-fotograficzną postanowiła związać się zawodowo. Prowadzi bloga już 6 rok, pisze o jedzeniu i ilustruje swoimi zdjęciami prase, strony internetowe firm branży spożywczej oraz menu restauracji. W kuchni lubi łączyć niecodzienne smaki ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę. Czynnie wspiera kampanie społeczne promujące polską żywność m.in. kasze, zboża, ryby.
Zobacz inne wpisy tego blogera