Z czym kojarzy się Texas? Dziki zachód, westerny oraz pustynne krajobrazy to pierwsze myśli, jakie przychodzą do głowy prawie każdego człowieka. Większość osób kojarzy Stany Zjednoczone z fast foodem, hamburgerami oraz dountami. Ten stan ma jednak swoją odrębną oraz bogatą w różne smaki kuchnie, którą dziś chciałabym wam przedstawić.
Kulinaria wielu regionów są oparte na przyprawach, warzywach, owocach i rodzajach mięsa występujących na danym obszarze, jednak potrawy teksańskie są połączeniem dwóch kuchni: amerykańskiej prostej i pożywnej oraz z bogatej w smaki ostre, słodkie oraz kwaśnej kuchni meksykańskiej.
Wołowina to mięso używane w kuchni teksańskiej, głównie za sprawą obecnych tam hodowli bydła, które były podstawowym źródłem zarobku dla mieszkających tam „rancherów”- tak byli nazywani osadnicy tamtejszych obszarów przez resztę amerykanów.
Mięso grillowane bądź duszone jest zbyt suche, warzywa które zostały zapożyczone dla teksańskich kulinariów z kuchni meksykańskiej są świetnym wypełnieniem tej luki.
Fasola, kukurydza oraz papryka chilli jako główne uwydatniacze smaku tamtego regionu są powszechne w wielu daniach takich jak:
- bardzo spopularyzowane szybkie i tanie danie o nazwie „Chili con crane”, które jest najczęściej podawane z tortillą rodem z Meksyku bądź ryżem;
- Tacos (tortilla kukurydziana podawana z mięsem wołowym i warzywami oraz przyprawami);
- Burrito (tortilla pszenna podawana jako odmiana grillowanego krokieta z warzywami takimi jak na przykład fasola oraz przyprawami);
- Nachos (kawałki grillowanej tortilli z serem podawane z różnymi sosami bądź dodatkami).
Tex-Mex, ponieważ również tak jest nazywana wspominana przeze mnie kuchnia, jest znakomitym urozmaiceniem dla codziennych polskich potraw czy bardzo spopularyzowanej w naszym kraju kuchni włoskiej, azjatyckiej i tureckiej. Grillowana oraz wędzona na gorąco wołowina jest doskonałą odskocznią od tłustej wieprzowiny oraz drobiu, który najczęściej występuje na polskich stołach.
Dania kuchni teksańskiej są pożywne i bardzo energetyczne, dlatego współcześnie znajdują wielu amatorów. Czasem są zbyt ciężkie dla naszego organizmu, jednak kto obecnie nie chce sobie pozwolić na odrobinę kulinarnego szaleństwa kosztem wielu innych rzeczy?
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni. |