Danie na dziś to zapiekanka. Jej jajeczna odmiana z szynką parmeńską oraz jajkami i gałką muszkatołową to danie, które mnie zachwyciło. Mam nadzieję, że wam będzie smakowało równie wyśmienicie.
Składniki:
żółta fasolka szparagowa Bonduelle
opakowanie szynki parmeńskiej
3 jajka
2 szklanki maślanki
pęczek świeżego lubczyku
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
cebula
3 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać czosnek i fasolkę, smażyć przez 10 minut. W tym czasie połączyć jajka z maślanką, przyprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warzywa i szynkę parmeńską. Zalać masą jajeczną i piec około 15 minut w 180 stopniach. Podawać z lubczykiem.
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni. |