Zapiekanka ziemniaczana z kukurydzą, zielonym groszkiem i Cheddarem

Dziś dla was kolejna zapiekanka, tym razem ziemniaczana. Danie łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Cheddar jako zamiennik dla Maasdamera czy pospolitej Goudy nada potrawie ostrość i wyrazisty smak.

Składniki

2 duże ziemniaki
złocista kukurydza z groszkiem Bonduelle
Sól
Pieprz
Świeży lubczyk
Ser Cheddar w kawałku

Na sos :

1 duża łyżka śmietany
1 całe jajko
Sól i pieprz (ew. inne ulubione przyprawy)

Odrobina masła i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach około 10 min aż delikatnie zmiękną. W tym czasie przygotowujemy sos: W naczyniu roztrzepujemy jajko ze śmietaną. Dodajemy sól i pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy w grube ok. 0,5 cm plastry. Układamy jedną warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną masła i wysypanym bułką tartą. Posypujemy kukurydzą z groszkiem, startym Cheddarem i posiekanym lubczykiem. Solimy i pieprzymy. Powtarzamy czynność aż nie skończą nam się wszystkie składniki. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 min w temperaturze 150 stopni aż się zarumieni.

Zapiekanka ziemniaczana z kukurydzą, zielonym groszkiem i Cheddarem Zapiekanka ziemniaczana z kukurydzą, zielonym groszkiem i Cheddarem1 Zapiekanka ziemniaczana z kukurydzą, zielonym groszkiem i Cheddarem2 Zapiekanka ziemniaczana z kukurydzą, zielonym groszkiem i Cheddarem3

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera