Zupa pho z kiełkami mung

Składniki:

puszka kiełków mung
2,5 litra zimnej wody
2 duże cebule
50 g korzenia imbiru
włoszczyzna
mała cukinia
1 duża gwiazdka anyżu lub 2 mniejsze
1 laska cynamonu
7 goździków
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
mały kawałek papryczki
5 -8 łyżek sosu sojowego
2-3 łyżeczki brązowego cukru
sól
łyżeczka oleju

 

Przygotowanie:

Cebulkę razem z imbirem wsuwamy do piekarnika z łyżką oleju i pieczemy przez około 10 minut. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy na wstążki, wrzucamy je do garnka zalewamy wodą dodając spieczone cebule i imbir i wszystkie przyprawy, poza cukrem . Kiedy warzywa staną się już al dente , wywar doprawiamy sosem sojowym i cukrem.Podawać ze świeżą kolendrą i szczypiorkiem oraz chrupiącymi kiełkami mung.

IMG_8088 IMG_8080

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera