Żółte curry z kiełkami mung

Składniki:
puszka kiełków fasoli mung Bonduelle
brokuły
100 g ryżu długoziarnistego
1 łyżeczka żółtej pasty curry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku
1 łyżka oleju kokosowego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
limonka
pół papryczki chili
kolendra
szczypiorek

Przepis:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Do garnka wlać 2 łyżki wody i dodać pastę curry, gotować przez około 2 minuty aż cała woda wyparuje. Dodać łyżkę oleju oraz starty na pastę na drobnej tarce imbir, obraną i startą cebulkę szalotkę oraz starty czosnek. Smażyć przez około 2 minuty mieszając co chwilkę. Na koniec dodać kurkumę.
Wlać całą zawartość puszki mleka kokosowego i zagotować. Doprawić solą (około 2 szczypty), 1 łyżeczką cukru, łyżką soku z limonki. W tym momencie dodajemy sparzone wcześniej różyczki brokuła. Gotować przez około 5 minut aż sos nieco zgęstnieje.
Podawać z ugotowanym ryżem i kiełkami mung, posypując zieleniną.

 

IMG_8249

O autorze Anna Dobrowolańska:
Zawodowo zajmuje się fotografią, a prywatnie jest wielką fanką gotowania i fotografii kulinarnej. Jest autorka bloga www.smaczneujecie.blogspot.com. Fotografia dokumentalna i reportażowa jest tym, czym zajmuje się na co dzień. Realizuje się także jako nauczyciel fotografii w liceum, współpracuje z magazynem Zwierciadło.pl pisząc o tajnikach fotografii kulinarnej, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Miłośniczka kuchni.
Zobacz inne wpisy tego blogera